Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, diyanet hizmetlerini daha yakından sağlamak için kurulan Türkiye Diyanet Vakfı’nın Genel Kurulu’nu yapmak üzere geldiği İtalya’da Katolik aleminin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francesco ile de bir görüşme gerçekleştirdi. Dün sabah Vatikan’da gerçekleştirilen görüşmeye Türkiye’nin Vatikan Büyükelçisi Ufuk Ulutaş da katıldı. Yaklaşık 15 dakika süren görüşmenin faydalı olduğunu dile getiren Erbaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mektubunu da Papa’ya sunduğunu belirtti.
Bu buluşma sonrası Türkiye’nin Vatikan Büyükelçiliği’nde Türk gazetecilere açıklama yapan Erbaş, “Dünyanın gündeminde olan önemli konuları ve özellikle Filistin’de yaşananlarla ilgili mesajlar taşıyan sayın Cumhurbaşkanımızın mektubunu bu görüşmede Papa’ya takdim ettik” dedi.
‘Hukuk çiğneniyor’
İletişim Başkanlığı’ndan görüşmenin ardından yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Papa Francesco’ya Erbaş aracılığıyla ilettiği Filistin odaklı mektubun içeriği paylaşıldı. Mektupta Erdoğan şu ifadeleri kullandı:
“Tarihsel derinliğe sahip Türkiye-Vatikan ilişkilerinin giderek ivme kazanmasından memnuniyet duyuyorum.
Türkiye, insani diplomasi şiarıyla Kırım’ın yasadışı ilhakının gerçekleştiği 2014 yılından bu yana Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü desteklerken, Filistinli masum sivillerin yaşam hakkının ve haklı davasının savunulmasında da en ön sıralarda yer almış, almaya da devam etmektedir.
Öldürmenin tüm Semavi dinlerce haram kılındığı bilincine sahip olan insanlık, Gazze’de uluslararası hukukun ve uluslararası insancıl hukukun çiğnenmesine daha fazla müsaade etmemelidir. Savaşta bile dokunulmaması gereken hastaneler, okullar, camiler, kiliselerin bilerek bombalanması karşısında sesini yükseltmelidir.
‘Adil çözüm şart’
Filistin-İsrail meselesi adil bir çözüme kavuşturulmadan, Orta Doğu’da kalıcı barış ve istikrarın tesisi mümkün değildir. 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan, bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğe sahip bir Filistin Devleti’nin vücut bulması ve uluslararası toplumun eşit bir üyesi olarak küresel sistemdeki yerini alması şarttır. Açlıktan ölümlerin baş gösterdiği Gazze’de mübarek Ramazan ayında dahi ayrım gözetmeksizin devam eden İsrail saldırıları ve üçüncü yılına giren Ukrayna Savaşı’nın küresel etkileri başta olmak üzere, karşı karşıya bulunduğumuz meydan okumalar, uluslararası toplumun iş birliği ve eşgüdüm içinde hareket etmesini gerekli kılmaktadır.
‘Diyalog kurulmalı’
Dünya çapında yayılan İslam karşıtlığı, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı gibi son dönemde toplumlararası barış ve istikrarı tehdit eden eğilimler de akılda bulundurulduğunda dünyamız, kapsayıcı ve akılcı siyasete, her koşulda bütün taraflarla diyalog kurabilen aktörlere, tarihte hiç olmadığı kadar ihtiyaç duymaktadır.
Bu anlayış çerçevesinde, ortak insani değerlerimiz ve dünya barışına hizmet etme gayemiz temelinde, barış içinde bir arada yaşama ve karşılıklı anlayış kültürünü yaygınlaştırmak üzere, Vatikan’la diyalog ve iş birliğimizi daha da geliştirmekte kararlıyız.”
‘Erdoğan örnek bir lider’
Papa Francesco’nun, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünya barışı için gücü olan ve çok çalışan az sayıda liderden birisi olduğunu vurguladığını belirten Ali Erbaş, “Bu sebeple şahsen kendisine selamlarımızı iletmemizi istedi ve yaptıkları için çok teşekkür ediyorum, ifadesini kullandı” dedi. Erbaş, Papa’nın Türkiye’ye yaptıklarından dolayı teşekkür ettiğini, dünya liderleri içerisinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konudaki gayretlerini her zaman hayırla yad ettiğini de ekledi. Erbaş, bir soru üzerine, Papa ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasında şu an itibariyle bir görüşme planlanmadığını da belirtti.